Skoda Rapid Spaceback - zakup

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • broncobilly
    Classic
    • 2011
    • 3

tamto forum bardzo "surowe" - nawet przy loginie nie ma kto ma jaki model i potem przy dłuższej dyskusji nie wiadomo za bardzo kto i o czym pisze. Tu z kolei Rapidów jak na lekarstwo a chętnie sam bym się dowiedział jak go na przykład trochę porozbierać by kamerkę z przodu i z tyłu zamontować (bez niepotrzebnych zniszczeń) albo zmienić kierownicę na tę niby multimedialną
    broncobilly

Komentarz

• maksiu
      RS
      • 2011
      • 11466

broncobilly, chyba troche za wczesnie na "rozbieranie" Rapida. Nawet te z poczatku produkcji jeszcze sa na gwarancji producenta i pewnie dlatego cisza w temacie. Tutaj rzeczywiscie Rapidow jak na lekarstwo. Pozostaje albo samemu probowac pewnych przerobek albo czekac az Rapidowcow bedzie wiecej.
      Paweł

Komentarz

• crom.de
        RS
        • 2012
        • 1545
        • Superb II (3T4)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja wczoraj siedziałem w Rapidzie oraz Fabii i jakoś w Fabii pozycja za kierownicą wydała mi się wygodniejsza niż Rapid. Jedynie w jakości wykonania jest niebo i ziemia, bo Rapid jest nowszy.
        - Superb
        - Panda 1.2

Komentarz

• pandzik
          RS
          • 2011
          • 2254
          • Seat

Z pozycji dwumetrowca Rapid oferuje ogromną ilośc miejsca w porównaniu do Fabii. W Fabce, jak i w "nowym" Polo nie mam co zrobić z prawym kolanem. W Rapidzie siedzi się jak w dorosłym aucie. Jest trochę mniej miejsca niż w O2, O3 ale to jednak jest już ten styl "siedzenia".

Komentarz

• maksiu
            RS
            • 2011
            • 11466

pandzik, a siedziałeś na tylnej kanapie w Rapidzie? Ja odniosłem wrażenie że dach jest niżej niż w mojej obecnej O1 - na szczęście rzadko podróżuje na tylnej kanapie
            Paweł

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Mieszcze się bez problemu w liftbacku a w hatchbacku jest wyżej bodaj o 1 czy 2 cm... 8)

Czy ktoś się orientuje za ile można "wyrwać" białego Rapida w wersji ambition + komfort?

Komentarz

• maksiu
                RS
                • 2011
                • 11466

pandzik, zrób sobie właściwą konfigurację na stronie skoda-auto.pl i jej numer podeślij np. do danielcio (Inter-auto kraków) podając że jesteś z OCP - dostaniesz na pewno dobrą cenę Ja za swojego Rapida elegance 1.2 105KM plus dodaki wyrwałem 17% upustu 8)

[ Dodano: Sro 30 Kwi, 14 21:24 ]
                Zamieszczone przez pandzik
                Czy ktoś się orientuje za ile można "wyrwać" białego Rapida w wersji ambition + komfort?
                IMO realne jest 10-13% rabatu od katalogowej
                Paweł

Komentarz

• pandzik
                  RS
                  • 2011
                  • 2254
                  • Seat

maksiu, już to tyle razy robiłem, że mi już wstyd... :P

W konfiguratorze Rapida zmodyfikowano poszczególne wersje wyposażenia. Teraz mają przyrostek MAX. W cenę wliczony jest pakiet komfort. Nieźle, ale to i tak o min 2-3 kawałki za drogo. Taki Ambition bez upustu jest w cenie Astry...

Komentarz

• crom.de
                    RS
                    • 2012
                    • 1545
                    • Superb II (3T4)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

http://home.mobile.de/AH-BIERSCHNEIDER#des_192566525 tu jest kilka sztuk fajnie wyposażonych Toledo. Cena 58t za można powiedzieć nowe jest wydaje mi się całkiem okazyjna nawet jak na polskie warunki. Dla porównania: http://otomoto.pl/seat-toledo-style-...C33013865.html
                    - Superb
                    - Panda 1.2

Komentarz

• alt
                      Drive
                      • 2013
                      • 44

ten rapid kosztuje tyle, co słabsze wersje vw golfa
                      Pozdrawiam

Komentarz

• crom.de
                        RS
                        • 2012
                        • 1545
                        • Superb II (3T4)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No albo wóz albo przewóz. Doposaż Golfa do tego poziomu i porównamy cenę.
                        - Superb
                        - Panda 1.2

Komentarz

• maksiu
                          RS
                          • 2011
                          • 11466

Zamieszczone przez alt
                          ten rapid kosztuje tyle, co słabsze wersje vw golfa
                          Czasami nie o cenę chodzi tylko o funkcjonalność i pojemność. Golf chyba że Variant wchodziłby w grę bo rodzinka to 2 + 2 + bagaż
                          Paweł

Komentarz

• maymer
                            Elegance
                            • 2010
                            • 839

Zamieszczone przez crom.de
                            No albo wóz albo przewóz. Doposaż Golfa do tego poziomu i porównamy cenę.
                            znajomy napalił się na Rapida, tylko chciał full opcję dołożył dużo gadżetów...i okazało się, że O3 Elegance 1.4 TSI + Amazing i kilka innych pierdół wychodzi podobnie cenowo, a chyba nawet delikatnie taniej

Komentarz

• maksiu
                              RS
                              • 2011
                              • 11466

maymer, Rapid liftback elegance 1.2 105 KM z max wyposażeniem to 79 tys. zł (katalogowo) natomiast Octavia 3 1.2 105 KM elegance + amazing to wydatek 88 tys. zł tak więc jakaś różnica w cenie jest

Gdyby było tak jak piszesz to jaki byłby sens wypuszczać Rapida?
                              Paweł

Komentarz

• Dig Dug
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1306
                                • Seat

Ja konfigurowałem z ciekawości Rapida i O3 i generalnie przy tym samym wyposażeniu wychodziło z 10 tyś. róźnicy.

A co do Rapida, to zrobiłem nim z 400km, a jeżdżąc F2 mam jakieś porównanie i stwierdzam, że Rapid nie jest jakoś specjalnie większy z przodu, przynajmniej nie odczuwa się tego. Tylko tył i bagażnik są wyraźnie większe. Z O2 nie opłaca się przesiadać na Rapida. Z F2 też jest wątpliwe, chyba, że komuś wyraźnie zależy na przestrzeni z tyłu i bagażniku.
                                Była O1 jest F2.

Komentarz

• maymer
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 839

maksiu, znajomy twierdzi, że wyszło mu około 86000 zł, ale nie wiem co brał za silnik. Ja na O3 1.4 TSI Elegance + lakier + Amazing + koło zapasowe + wycieraczka mam ofertę od dilera na bodajże 83950 zł uwzględniając rabat 1900 zł od Skody, bez rabatu od dilera, a wiem, że można O3 w tej konfiguracji mieć za lekko ponad 76000 zł (wycena z Inter Auto z Krakowa)

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

Odkąd wprowadzili Rapida kupowanie wypasionej F2 mija się z celem. Bo można mieć mniej wypasionego, ale większego Rapida ze stosunkowo niedużą dopłatą. Z kolei, podobnie jest z wypasionym Rapidem, bo za 10 tys. mamy większą, prestiżową, lepiej wyciszoną, bezpieczniejsza itd. Octavie 3.

Ja jakbym miał kasę jeszcze raz na F2 to wolałbym dopłacić do Rapida, może mniej wypasionego, a z kolei jakbym miał kasę na Rapida, to wolałbym dopłacić do Octavii.

Przyglądałem się Rapidowi lift i space ze względu na krótki garaż (4,55m) ale wolę dostawić nowy i wziąć O3.
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• maymer
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 839

Dig Dug, a biorąc w miarę dobrze wyposażoną Octavię III można mieć gorzej wyposażonego Superba :diabelski_usmiech

Komentarz

• piotrex
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1116
                                        • Volkswagen

Porównywanie rapida do O3 przy zakupie jest według mnie nieuzasadnione. Są to auta innej klasy i segmentu, a sporo osób bierze rapida za konkrecję dla octavii. Konfigurując fabię ze wszystkimi dodatkami też niewiele jej brakuje cenowo do średniej O3.

A jeszcze nie tak dawno jak było w przypadku O2 Tour :?: Dobrze wyposażona fabia była droższa od O2 Tour nawet o kilka tyś zł.

Mając do wydania 70 tyś na nowe auto nie zawsze trzeba kupować najwyżej plasowany model w tym budżecie. Można też brać inne czynniki i wtedy model niższy okazuje się lepszy. Nie zawsze kryterium jest cena.
                                        Dla mnie rapid jest większą i trochę świeższa wizualnie alternatywą dla fabii. Po prześwietleniu mechanika i elektronika jest podobna do fabii, lecz pewne elementy nieco uprościli.
                                        Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                                        Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• maksiu
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 11466

Zamieszczone przez maymer
                                          znajomy twierdzi, że wyszło mu około 86000 zł
                                          Jest to możliwe jakby zamiast 1.2 105KM wziął 1.4 z DSG (plus około 8 tys. zł) więc wszystko byłoby zgodne jeśli chodzi o podane ceny. Jeśli porównuje modele to niech bierze te same silniki, skrzynie biegów i wyposażenie - na pewno będzie różnica w cenie - Rapid wyjdzie taniej, O3 drożej - to samochody zupełnie różne od siebie jeśli chodzi o klasę auta.

[ Dodano: Sob 03 Maj, 14 17:52 ]
                                          Zamieszczone przez Dig Dug
                                          Przyglądałem się Rapidowi lift i space ze względu na krótki garaż (4,55m)
                                          Dasz radę Rapid liftback ma 4,483 m więc wejdzie na styk Spaceback ma 4,304 więc będzie jeszcze luz

[ Dodano: Sob 03 Maj, 14 17:54 ]
                                          Zamieszczone przez piotrex
                                          Dla mnie rapid jest większą i trochę świeższa wizualnie alternatywą dla fabii
                                          A także jest alternatywą dla O1 niemalże te same wymiary (Rapid minimalnie krótszy i węższy)
                                          Paweł

Komentarz

• alt
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 44

Zamieszczone przez maksiu
                                            Zamieszczone przez maymer
                                            znajomy twierdzi, że wyszło mu około 86000 zł
                                            Jest to możliwe jakby zamiast 1.2 105KM wziął 1.4 z DSG (plus około 8 tys. zł)
                                            a może wziął 1,6 TDI. Ja konfigurowałem Rapida 1,6 TDI Elegance + dodatki i wyszło mi 85 tys. a za tyle był do kupienia VW Golf VII Trendline 1,6 TDI tyle że bez alu.
                                            Pozdrawiam

Komentarz

• Dig Dug
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1306
                                              • Seat

piotrex, Generalnie albo bierzemy auta małe/krótkie albo wygodne duże/długie. Rapid wielkością to ni pies ni wydra, bo ma prawie gabaryty O2 i niedużo krótszy od O3.
                                              Stąd pod względem wielkościowym , jak i cenowym mamy prawie O3 (w droższych wersjach Rapida). Ale jakość i komfort Rapida nie dostaje do O3. Stąd jest sens zastanawiać się w przypadku zakupu Rapida, gdy jest on z góry upatrzony, bo chcemy długie auto z bagażnikiem.

Podobnie jest z F2. Jak mamy miejsce i nie przeszkadzają nam gabaryty, to warto zastanowić się nad Rapidem, bo on w sumie podmienił Toura w hierarchii Skody.

Ważne jest tylko to, by nie zejść na siłę z silnika i nie kupować takiego, który odbiega osiągami od założeń w imię chęci zakupu większego auta.
                                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• maksiu
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 11466

Zamieszczone przez Dig Dug
                                                Ważne jest tylko to, by nie zejść na siłę z silnika i nie kupować takiego, który odbiega osiągami od założeń w imię chęci zakupu większego auta
                                                I tutaj Rapid pozostawia wiele do życzenia - w sumie tylko 1.2 TSI lub 1.6TDI są do wyboru (wiem jest 1.4 ale tylko z DSG) Nie ma się co dziwić w końcu to autko pośrednie między F2 a O3

[ Dodano: Nie 04 Maj, 14 23:42 ]
                                                Ja w sumie kupuję Rapida liftback ze względu na cenę oraz że będzie nowy. W O1 (13 letnia) mieściłem się z rodzinką więc i do Rapida się zapakuję. W sumie to taki miły przeskok IMO na następcę dla obecnej O1 1.9TDI
                                                Paweł

Komentarz

• pawelkoralus
                                                  Drive
                                                  • 2013
                                                  • 63

Nareszcie, po ponad 5 miesiącach oczekiwania

www.facebook.com/MondeoProjectGHIA

Komentarz

• mirek_p11
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 6630
                                                    • Volkswagen
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pawelkoralus, widzę, że wersja wzbogacona o zenony, gratki

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                    Fotki

Komentarz

Pracuję...